Acht redenen waarom we van chocolade houden (en dat zou jij ook moeten doen!)
Puur, melk of wit – iedereen heeft zijn favoriete chocoladevariant. Of je nu een liefhebber bent die iets onder de 70% weigert, een liefhebber van melkchocolade of iemand die zich overgeeft aan die romige witte chocolade, het enige dat ons allemaal bindt, is datgene waar we van houden, alles wat komt van dezelfde plek: de cacaoboon. Cacao is nogal een superfood en moet niet te snel worden afgedaan als een tailleversterker. Of het nu het feit is dat chocolade een complexer smaakprofiel heeft dan wijn, het feit dat het vol antioxidanten zit of het feit dat theobromine soms op cafeïne lijkt, het is het superfood die ook een heerlijke traktatie is. Maar waarom houden we er zo van?
1. Het heeft antioxiderende flavonoïden
Het is eigenlijk de plant die behoorlijk rijk is aan flavanolen. Er is een argument dat deze tijdens het brandproces in stand worden gehouden en daarom in het eindproduct terechtkomen. Dit is slechts één van de dingen die chocolade tot een superfood maken.
2. Chocolade zou ook het risico op hartaanvallen kunnen verminderen.
Die funky flavanolen zijn niet alleen de antioxidanten, maar ze hebben ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen. Chocolade is zeker een superfood!
3. Theobromine houdt ons wakker net als cafeïne, alleen met meer gezoem.
Chocolade en cafeïne hebben bijna dezelfde moleculaire structuur, alleen heeft theobromine een enkel waterstofatoom op een binding waar cafeïne een methylgroep heeft. Theobromine kan dus op ons inwerken als cafeïne, dus pak de volgende keer dat je koffie nodig hebt wat cacaonibs.
4. Het cacaobotergedeelte van chocolade is echt goed voor je.
Zolang je chocolade met plantaardig vet, vaak een andere naam voor palmolie, uit de buurt houdt en je houdt aan chocolade met slechts drie of vier ingrediënten, eet je gezond vet. Kies echter op eigen risico melkchocolade – die zit vaak vol met andere dingen dan alleen suiker, anitoxidanten en sterische, gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten!
5. Chocolade geeft ons een goed gevoel
Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het helpt bij het verlichten van de symptomen van een milde depressie. Chocolade bevat onder andere anandamide, wat namelijk een neurotransmitter is die helpt bij het reguleren van de stemming. Dus als je chocolade eet en je voelt je er beter door, dan maakt dat echt een chemisch verschil.
6. Het toevoegen van 70% of meer donkere chocolade aan je dieet kan echt helpen om het hunkeren naar lekkers te beteugelen
Pure chocolade is namelijk meer ‘vullend’. Wat er feitelijk gebeurt, is dat de donkere chocolade meer een gevoel van verzadiging veroorzaakt, terwijl melk of wit, met hun hoge suikergehalte, een andere chemische reactie in de hersenen veroorzaken. Dus duik in de donkere chocolade!
7. Chocolade is een sociale bemiddelaar
Met wie je ook bent, je kunt echt met iedereen een gesprek over chocolade beginnen en meteen een gemeenschappelijke basis vinden. Of het nu een jeugdliefde is voor de Milky Bars of een volwassen passie voor Neuhaus, chocolade is zo universeel dat het waarschijnlijk is waar donkere materie van gemaakt is. (Let op: tot op heden zijn er geen wetenschappelijke artikelen gepubliceerd waarin staat dat donkere materie is gemaakt van pure chocolade, maar het lijkt een goed gespreksonderwerp!)
8. Chocolade helpt ons te relaxen en vermindert stress
Er zijn wetenschappelijke studies, maar je eigen ervaring zal daar wel een bewijs van zijn.
Er zijn veel redenen waarom mensen van chocolade houden en waarom jij dat ook zou moeten doen, maar we denken vooral dat simpelweg genieten van ethische pure chocolade die op verantwoorde wijze is geproduceerd de lekkerste van allemaal is! Houd bij het genieten van chocolade rekening met de redenen waarom je het eet, controleer de porties en zorg ervoor dat je in het algemeen van een gezond, uitgebalanceerd dieet geniet. Smakelijk!